Bahan-bahan
- 1kg tulang lembu (kalau nak tulang kambing pun best)
- 1 biji bawang besar (di potong dadu)
- 6 biji bawang kecil (kisar)
- 4 biji bawang putih (kisar)
- 1 inci halia (kisar)
- 1 sudu teh lada hitam(tumbuk halus)
- 1 kiub stok daging maggi
- 3 sudu besar rempah sup
- 1 peket sup tulang adabi
- 2 biji ubi kentang
- daun sup dan daun bawang
- garam secukup rasa
- 1 sudu makan jus asam jawa
Bahan tumis
- 3 biji bawang kecil di hiris halus
- 1 biji bawang putih di hiris halus
- 1 batang kayu manis
- 3 biji bunga cengkih
- 3 biji bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
Cara-cara
- Basuh tulang...masukkan air hingga 2x ganda dari tulang dan rebus. Bila mendidih..kecilkan api dan tutup dengan penutup.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumisan termsk bawang besar.
- Setelah berbau wangi masukkan bahan yang telah di kisar termasuk lada hitam.
- Masukkan juga sup bunjut adabi dan rempah sup yang telah di campur dengan sedikit air.
- Tumis sehingga naik bau dan masukkan kedalam sup tadi.
- Ambil akar daun sup dan daun bawang..basuh bersih dan masukkan kedlm sup.
- Masukkan juga stok daging. Akak kalau rebus selalunya 1-1 1/2 jam bergantung kepada tulang apa yang kita guna..kalau tulang rusuk..cepat empuk..kalau tulang leher...memang lama nak rebusnya..tapi yang sedap tang nilah...
- Setelah daging empuk baru dimasukkan ubi kentang.
- Biarkan ubi kentang empuk dan masukkan garam.
- Selepas itu masukkan jus asam jawa dan terus tutup api.
- Taburlah dengan daun sup dan daun bawang..kalau rajin...hiris lagi 4 bawang kecil dan 1 biji bawang putih.kemudian gaul dengan tepung jagung...barulah bawang goreng tu tak lembek.... tabur bawang goreng buatan sendiri ........lagi best.............
No comments:
Post a Comment